Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Осаменоста како фактор на ризик за дијабетес

Научниците од Холандија тврдат дека осаменоста може да дејствува како поттикнувач на болеста како што е дијабетес тип 2 . Во исто време, се забележува дека во поголем дел влијае на мажите, наместо на жените.

Мажите кои немаат живот другари, пријатели или роднини, се неколку пати поголеми шанси да доживеат слични метаболички нарушувања. Истражувачите веруваат дека ова се должи на фактот дека едно лице не добива соодветна емоционална и физичка поддршка од блиски кои му помагаат да води поактивен и здрав начин на живот. Исто така, стана познато дека секој изгубен пријател ги зголемува шансите за развој на дијабетес за 10%.

Суштината на научните истражувања кои ги потврдуваат таквите информации беше дека научниците анализирале податоци од околу 3 илјади луѓе. Сите луѓе биле анкетирани во врска со брачниот статус, зависноста од храна и начинот на живеење воопшто. По долгите набљудувања, стана познато дека мажите имаат помала веројатност да имаат социјални контакти отколку претставници на послабата половина од човештвото. Затоа жените кои живеат сами, ретко има таква болест. Ова објаснува зошто, кај постарите луѓе, 56% од мажите и 44% од жените страдаат од тип 2 дијабетес.

Добиените информации укажуваат на важноста од избегнување на осаменоста, бидејќи ова е спречување на таква болест. Ова значи дека почесто едните луѓе посетуваат места каде што голем број луѓе се собираат, толку е поголема веројатноста да се спречи појавата на оваа болест. Исто така позитивно погодени од живеење од роднини или пријатели во далечината, кои можете безбедно да пешачат.

Од друга страна, од страна на лекарите е потребно внимателно да се анализира здравјето на единечните мажи, како и внимателно да се информираат пациентите за ризиците и начините за спречување на појавата на дијабетес.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .