Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Студија за опасностите од сончање

Многу читатели веројатно знаат дека сонувањето, иако дава можност да се добие прилично атрактивен тен, но, сепак, утврдува значителни ризици за здравјето на оние кои одлучат да го користат.

Убавината е несомнено тежок аргумент, ако, се разбира, не се земаат предвид екстремите, во кои некои од послабите секс го претерале толку многу што, освен јодската аналогија на кожата (и ова е една од најмладите дефиниции од околината), не е неопходно да се споредуваат. Но, дури и таквите непријатни споредби упатени кон љубовниците на "претерувањето" и едноставно оние кои одлучиле да донесат лето поблиску до себе, дури и на таков контрадикторни начин во многу аспекти - сето тоа не е толку критично како резултатите поврзани со ова прашање на здравје.

Овој пат зборуваме за една студија, во рамките на која беше спроведена анализа директно во однос на преваленцата на користење на тен легла за добивање на тен. Овој метод е доста чест на Запад, особено кај младите луѓе. Имајќи го предвид фактот дека употребата на солариум одредува прилично висок ризик во развојот на болестите на ракот, истражувачите истакнуваат дека неговата висока популарност, во голема мера, го "нарушува" здравјето на населението.

Како што знаете, сонувањето во солариум се постигнува со изложување на ултравиолетово зрачење, а ова зрачење, пак, го зголемува ризикот од рак на кожата, особено меланомот и сквамозните клеточни карциноми на окото (окуларен меланом). Минатата година, во 2013 година, истражувачите истакнаа дека ризикот од развој на рак при користење на сончање кревет е два пати поголем од ризикот утврден за сличен износ на времето поминато во сонцето на Средоземното Море.

Врз основа на информациите на Центарот за контрола на болести и превенција (ЦДЦ), ризикот од инциденца на рак на кожата кај оваа група на луѓе е значително зголемен, односно кај младите луѓе. Значи, солариум во солариум пред да стигне до 35-годишна возраст утврди зголемување на ризикот од развој на меланом со 59%. За да се идентификува популарното сончање во солариум, истражувачите од Универзитетот во Калифорнија анализираа 88 студии од 16 земји за ова прашање, за вкупно 406696 учесници во него.

Истражувачите ја оценија популарноста на креветите за солариуми за одредени возрасни групи пред да започнат со пресметките во врска со ризикот од меланом и немеланомниот карцином на кожата во САД, Австралија и Европа.

Примени податоци

Врз основа на резултатите од студијата, беше откриено дека сонувањето во сончевиот кревет се користел кај 35% од возрасните, додека 14% минатата година користеле солариум. Најчестиот посетител на солариумот се учениците (55%), додека 43% ги користеле услугите на солариум во текот на минатата година. Како, воопшто, може да се претпостави почесто жените отколку мажите присуствуваат на тен салон.

Истражувачите пресметале дека за овие нивоа на изложеност, сончањето во сончање може да предизвика повеќе од 450.000 случаи на немеланомски карцином на кожата и околу 10.000 случаи на меланом годишно.

Авторите на студијата го слушаат алармот, бидејќи резултатите од нивното истражување се значајна причина за ова, особено ако ја разгледаме подложноста на овие болести кај младите луѓе. Тие забележаа:

"Поради фактот што ризикот од развој на меланом и немеланомски карцином на кожата е исклучително висок кај оние кои сакаат да посетуваат санитарни салони, особено, како што може да се нарече, на самиот почеток на нивниот живот, нашите заклучоци за резултатите се дека повеќето од нив се студенти и приближно во однос од 1 до 5. Тоа значи дека 1 од 5 адолесценти се изложени на ризик да развијат една или друга од овие болести во иднина. Многу е веројатно дека инциденцата на рак на кожата во оваа веќе доволно осетлива група ќе стане уште повисока во следните децении ".

Авторите, исто така, одделно укажуваат на таков тренд, во кој се утврдува годишниот број на случаи на рак на кожата, според нивните проценки, на приближно веќе споменатата горенаведена бројка од 450.000 со директно поврзување со сончање, што секако предизвикува сериозни проблеми. Покрај тоа, укажано е дека бројот на случаи на рак на кожата поради сончање во САД, Австралија и Европа го надминува бројот на случаи на рак на белите дробови поради пушење во истите региони.

"Очигледниот факт е дека смртноста од рак на белите дробови е многу повисока отколку од ракот на кожата, и генерално, пушењето предизвикува многу други ризици за здравствената состојба", истакнуваат истражувачите. "Сепак, исто така е зачудувачки што и покрај значајната разлика во споредбата на индикаторите за двете опции (од 3 до 22% од случаите на рак на кожата во споредба со околу 90% од случаите на рак на белите дробови), екстремно високата инциденца на рак на кожата има повеќе случаи на оваа болест поврзана со сончање во сончањето од случаите на рак на белите дробови предизвикани од пушењето. "

Истражувачите додаваат дека лежалки се многу популарни, што постепено се зголемува, додека трошоците за услуги во западните земји се намалуваат. Со оглед на тоа, сосема е можно дека инциденцата на рак на кожата како резултат на посета на сончање кревет во наредните години може многу да ја надмине инциденцата на рак на белите дробови додека пушењето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .