Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сок од овошје може да предизвика деца со астма.

Голем број родители сметаат дека соковите се меѓу најкорисните пијалаци за деца. Меѓутоа, група истражувачи од Универзитетот Харвард дојдоа до сосема спротивен заклучок. Значи, научниците открија дека овошните сокови предизвикуваат астма кај децата.

Опасноста од ваквите пијалаци се должи на фактот дека содржат повеќе шеќер и фруктоза, отколку витамини и други хранливи материи. За да дојдат до овој заклучок, специјалистите требаше да го проучат однесувањето на повеќе од илјада мајки и нивните деца.

Покрај тоа, информациите се земени предвид во однос на здравствената состојба на секое дете. Токму овие податоци се покажаа како најважни во изнаоѓањето на односот помеѓу консумирањето на големи количества фруктоза и формирање на болест како што е астма.

По анализата на сите примени информации, научниците дошле до заклучок дека оние деца кои редовно пиеле овошни сокови и, соодветно, постојано го збогатувале телото со шеќер и фруктоза, 77% имале поголема веројатност да развијат астма.

Слична врска била пронајдена кај деца со различни тежини на телото. Исто така е забележано дека појавата на сличен проблем може да придонесе за пиење на таквите пијалаци од страна на идната мајка за време на носењето на бебето.

Ако односот на дебелината со астмата е познат подолго време, тогаш научниците за прв пат дознаа за штетното дејство на шеќерот и фруктозата. Во моментов, не е познато како точно таквите супстанции доведуваат до формирање на астма, но се претпоставува дека тие стануваат провокатори на воспалителните процеси во телото.

Во исто време, се забележува дека не вреди лишувањето од слобода на децата за пиење воопшто. Се препорачува да се подготват сокови од дома од природни состојки и да не се преферираат пакувани сокови со сомнителен состав.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .