Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нане чај е добар за меморија.

Чајот од нане е широко користен за лекување на широк спектар на болести, а сега, италијанските научници открија дека таквиот пијалок има позитивен ефект врз когнитивните способности и меморијата. За да дознаат, истражувачите спроведоа експеримент во кој го оценија ефектот на различни билки и мириса не само на меморијата, туку и на расположението.

Утврдување на придобивките од чајот со нане е можно со помош на научни истражувања, на кои присуствуваа околу 200 волонтери. Сите учесници беа подложени на анкета каде што требаше да одговорат на прашањата кои даваат можност да се воспостави врската помеѓу пиењето на пијалок, расположението и меморијата. Значи, луѓето одвоиле само 3 пијалоци - камилица и чај од нане, и покрај тоа, и обична топла вода.

Понатаму, сите лица кои учествуваа во експериментот беа поделени во 3 групи, од кои секој требаше да пие едно од горенаведените пијалаци. Околу половина час по пиењето чај, на волонтерите им беше предложен тест кој ги одредува спецификите на нивните когнитивни способности и мнемониските карактеристики.

Како што се покажа, тоа е чај од нане кој го подобрува расположението и го зголемува нивото на когнитивната функција на мозокот. Групата луѓе кои пиеле таков пијалок покажале најдобри резултати од тестот, што укажува на зголемување на активноста и развојот на меморијата.

Во исто време, се забележува дека чајот од камилица има спротивни својства. Беше откриено дека таквиот пијалок не им дозволува на луѓето целосно да се концентрираат на нешто. Што се однесува до обичните топла вода, тоа не влијае на меморијата или на расположението.

Експертите истакнуваат дека чајот од нане ќе има позитивни својства само кога е подготвен од свежи или малку исушени листови од нане. Сепак, најдобро е да се готви себеси дома, наместо да купуваат пакувани чаеви од сушен нане. Исто така, се препорачува да пиете пијалок без шеќер.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .