Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: сексот му штети на мозокот и психата

Границите на сексуалната активност се личен показател за секое лице. Според изјавите на научниците од Канада - контролата над сексуалната желба влијае врз функционирањето на мозокот, што може да предизвика развој на разни ментални нарушувања.

Активната желба да се задоволат сексуалните контакти, како и хиперсексуалноста, истражувачите се споредуваат со болести како Паркинсонова болест и биполарно ментално нарушување . Како што се покажа, сите овие фактори имаат негативен ефект врз мозокот.

Тоа е она што ги поттикна авторите на научното истражување за да дознае која е оптималната фреквенција на водење на љубовта, која директно зависи од возрасната категорија на една личност. Заклучокот беше едноставен - кај младите потребата за секс е повисока отколку во староста. Ова се должи на фактот дека кај оние над 45-годишна возраст постои зголемена веројатност за развој на болести на мозокот и ментални нарушувања. Поради оваа причина, треба да се цени способноста да се воздржат од секс.

Овој заклучок беше направен врз основа на повеќегодишниот експеримент кој траеше околу 10 години. Сите волонтери беа поделени во неколку групи, според возрасната категорија. Значи, првата група вклучуваше лица под 30 години, втората - до 40, а третата - до 50 години.

Според експертите, со цел да се избегнат проблеми со мозокот и психата, на поединците од првата група им се препорачува да имаат секс во просек 112 пати годишно, од вториот - 86, а за третиот, најпосакуваниот број на сексуални контакти е 69.

Сепак, овие резултати не ги земаат предвид индивидуалните карактеристики на секое човечко тело. Но, во секој случај, постарите луѓе треба да се воздржат од сексуални односи - ова е огромен товар не само за целото тело, туку и штетно за мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .