Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невообичаениот случај на паметен телефон ќе им помогне на дијабетичарите

Како што е познато, пациентите со дијагноза на дијабетес мелитус, мора постојано да ја мерат концентрацијата на гликоза во крвта. За ова, тие треба постојано да носат со себе посебен апарат, наречен мерач за гликоза во крвта, кој е доста обемнат, што предизвикува многу непријатности.

Токму поради тоа, американските научници одлучија да изнајдат излез од една таква непријатна ситуација. Група истражувачи го интегрираа мерачот во случај на паметен телефон, бидејќи никој нема да учествува со овој gadget за долго време.

Неговата особеност од традиционалните телефони е дека ќе може да заштеди детални информации во врска со нивото на шеќер во крвта, како и да го обработи и да го пренасочи кон лекарот што посетува.

Таков уред беше наречен GPhone и се состои од неколку компоненти. Првиот е претставен со најтенкиот случај за паметен телефон, на кој се наоѓа специјален сензор. Втората компонента е минијатурни гранули за еднократна употреба, кои вклучуваат специфичен ензим. 30 од овие гранули собрани во внатрешноста на игла, која доаѓа со комплет. Вреди да се напомене дека сите делови се создадени со 3D печатење.

За да се почне со мерење на нивото на шеќер, пациентот треба да го активира сензорот - за да го направите ова, само ставете гранула на неа, во која се става примерок од крв. Таа содржи посебен ензим - гликоза оксидаза. Таквата супстанца е во интеракција со гликоза, која генерира електричен сигнал, мерена од сензорите електроди. Проценка на концентрацијата на глукоза, ќе ги прикаже сите потребни информации на екранот на телефонот. Во принцип, тестот трае не повеќе од 30 секунди.

Понатаму, авторите на ова откритие имаат намера да го воведат мерачот во електронските уреди, а не во кориците дизајнирани за нив. Исто така, научниците се надеваат дека на сличен начин ќе биде можно да се измери не само нивото на шеќер, туку и други супстанции.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .