Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Маслото од Канола е опасно за мозокот

Специјалистите на Универзитетот Храм заклучија дека ингестијата на големи количини масло од канола за половина година придонесува за оштетување на меморијата и други проблеми со мозокот, а особено се зголемува ризикот од појава на Алцхајмерова болест .

Маслото од канола е дериват на специјално одгледуван вид семе од репка и репка. Таквата супстанца се карактеризира со ниска концентрација на ерука киселина, што предизвикува појава на онкологија и проблеми со кардиоваскуларниот систем.

Покрај тоа, оваа компонента ја намалува концентрацијата на "лош" холестерол и го зајакнува здравјето на срцето. Ваквата комбинација на позитивни својства го прави нафтеното масло едно од најкорисните растителни масла. Сепак, во исто време, се забележува дека предизвикува развој на проблеми со мозокот, имено, доведува до сенилна деменција (Алцхајмерова болест).

Специјалисти спроведе научно истражување со учество на мали глодари кои страдаат од оваа болест. Животните биле поделени во две групи - првиот добил масло од канола во обем од 2 лажички, а вториот се хранат без слична состојка. Предметите беа следени 6 месеци. По истекот на овој период, сите животни ја поминаа проценката на меморијата и способноста за учење.

Истражувачите откриле дека кај оние експериментални субјекти кои примале нафта од нафта, работната меморија била многу полоша во споредба со глувците во втората група. Покрај проблемите со меморијата кај глодарите, зголемена телесна тежина, формирање на амилоидни плаки во мозокот и нарушување на интегритетот на врските помеѓу невроните исто така беа забележани.

Така, беше откриено дека маслото од канола не само што придонесува за развој на Алцхајмеровата болест, туку и го влошува текот на оваа болест, а кај здрави луѓе предизвикува проблеми со меморијата. Сепак, треба да се има на ум дека таквите негативни својства се наоѓаат само со редовна потрошувачка на таква состојка во големи количини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .