Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Се воспоставуваат провајдери на парализа за спиење.

Благодарение на заедничките напори на истражувачите од Англија и Америка, главните провокатори на парализа на сонот станаа познати. За да го направат ова, научниците анализирале податоци од 42 научни студии спроведени во периодот од 1984 до 2016 година. Вреди да се напомене дека од најпознатите глобални од нив се опфатени околу 90 илјади доброволци.

Според проценките на научниците, во огромното мнозинство на ситуации, оние кои често се будат за време на одмор на ноќта, како и во текот на денот, се погодени од стресни ситуации, страдаат од напади на парализирана сон. Покрај тоа, се верува дека не последното место е верата во непознатото.

Парализа на спиење - е патолошка состојба, врз основа на која луѓето не можат да се движат за време на потопување во длабок сон, како и на будење. Освен слабоста на мускулите, визуелните халуцинации често се јавуваат кај овие лица. Често овие напади трае не повеќе од 2 минути. Според статистичките податоци, секој 2 луѓе на Земјата страдаат од ова нарушување, а 5-7% од луѓето редовно се соочуваат со овој проблем.

Авторите на големо и долгорочно научно истражување ја анализираа односот помеѓу опишаниот проблем и многу аспекти на животот. Тука спаѓаат времетраењето на ноќниот сон, бројот на будења, омилената положба за заспивање, присуството на било какви болести или генетски предиспозиции, како и ефектите од стресот, зависностите од храна и нивото на приход.

Така, успеавме да дознаеме дека оние кои имаат проблеми со спиењето, а особено проблемите со заспивањето и честото будење во текот на ноќта, најчесто страдаат од парализа на спиење. Исто така се изложени на ризик оние кои злоупотребуваат дроги, често се стресуваат или имаат ментални нарушувања.

Покрај тоа, беше откриено дека поголема веројатност за такви напади е забележана кај оние кои спијат помалку од 6 или повеќе од 9 часа. Не е исклучено дека оние кои претходно биле изложени на посттрауматски нарушувања на стресот и страдаат од социјална фобија веројатно ќе го развијат овој проблем.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .