Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во крвта се наоѓа специфичен маркер на самоубиство.

Научно истражување спроведено од група истражувачи на Универзитетот Бингамтон покажа дека жените кои се обиделе да извршат самоубиство имале специфична супстанција во нивната крв. Таквата компонента ќе овозможи да се утврди наклонетоста на лицето самостојно да ги решава сметките со живот.

Таквите информации се добиени за време на спроведувањето на студијата, која првично поставила сосема различни задачи. Експериментот вклучува 73 жени, кои по истражувањето беа поделени во 2 категории. Во првата група имаше 34 учесници кои признаа дека се обидуваат да извршат самоубиство, а во втората група жените никогаш не размислувале за самоубиство.

Апсолутно сите експерти спровеле проценка на менталното здравје и спровеле земање крв за клиничко испитување. Така, беше откриено дека содржината на протеини на BDNF е помала кај оние кои имаа самоубиствени примероци дури и во далечното минато. Ова укажува на долгорочно зачувување на промените во параметрите на крвта.

Наспроти ова, беше констатирано дека таквиот протеин не едноставно дејствува како маркер на самоубиство или ментална состојба на лицето, туку се смета за стабилен индикатор кој може да ја предвиди веројатноста за обид за самоубиство во иднина.

Интересно за авторите на експериментот е тоа што зголемувањето на BDNF немаше никаква врска со флуктуацијата на другите компоненти на крвта во одреден момент во времето.

Научниците истакнуваат дека тоа е таква супстанција што е одличен маркер за проценување на способноста на луѓето за самодостапни сметки во животот, дури и ако тие никогаш не размислувале за тоа. Покрај тоа, нема потреба да се создаде нова опрема или реагенси за да се проучи нивото на горенаведените протеини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .