Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Создаден лек за хроничен хепатитис

Неодамна, група американски истражувачи дипломираа на средно студија за медицинска супстанца насочена кон лекување на пациенти на кои им беше дијагностициран хроничен хепатитис Б. Лекот е наречен Myrcludex B. Оваа алатка е веќе тестирана на 120 волонтери. Во текот на студијата, ниедно лице немало опасни несакани ефекти. Ова им овозможува на научниците да зборуваат за безбедноста на третманот со овој лек.

Myrcludex B дејствува како прв лек чија цел е терапија на хроничниот тек на вирусен хепатитис Б. Таа го блокира микроорганизмот специфичен за рецепторот, благодарение на кој се воведува во хепатоцитите - клетки на црниот дроб, а исто така го прекинува неговиот животен циклус. Наспроти ова, бројот на оштетените клетки се намалува, што укажува на можноста за целосна елиминација на болеста и задушување на прогресијата на воспалителниот процес.

Како што е познато, присуството на ХБВ во телото (вирус хепатит Б) го зголемува ризикот од развој на хепатитис Д, ова се должи на фактот дека провокаторите на ваквите болести имаат речиси истите карактеристики. Ова резултира со уште еден позитивен квалитет на новата супстанција - уништување на HDV.

Суштината на истражувањето, во текот на која беше утврдена ефективноста на примената на Myrcludex B, беше дека сите пациенти мораа да го користат за 24 недели. Сепак, субјектите биле поделени во две групи - првиот зел 10 милиграми лекови, а вториот бил контролата и консумирале помали дози на таква супстанција.

По овој период, сите учесници покажаа намалување на нивото на РНК, но кај поединци од првата група, овој резултат беше постигнат во 76% од случаите, а од втората група - само во 3%. Покрај тоа, на секои 2 лица во првата категорија беа нормализирани вредностите на АТЛ (маркер на статусот на црниот дроб), во споредба со вториот, во кои само 6% од луѓето го имале овој ефект.

Покрај тоа, поради овој лек, имаше намалување на веројатноста за развој на фиброза на заболениот орган во двете групи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .