Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лаванда има вистински терапевтски ефект.

Како што знаете, лавандата активно се користи во ароматерапијата, и досега се верувало дека таквата фабрика не може да дејствува како единствен терапевтски агенс. Сепак, група научници од Вашингтон докажаа дека има најреален терапевтски ефект.

Вработените во еден од медицинските колеџи дознале дека таквата фабрика може да ја потисне анксиозноста кај пациентите кои треба да се подложат на хируршка интервенција. Оваа информација беше потврдена со експеримент спроведен со учество на хируршки пациенти на Одделот за отоларингологија.

Високото ниво на анксиозност што се јавува кај луѓето пред интервенцијата води до фактот дека лекарите се принудени да користат повеќе анестетици, како и други средства за анестезија по пациент. Покрај тоа, времетраењето на престојот на пациентот во медицинска установа се зголемува, а способноста на имуниот систем да се бори против заразни болести се намалува.

Овој позитивен имот на лаванда беше тестиран на 100 пациенти во болница во Вашингтон. Сите доброволци беа поделени во неколку групи - прво поминаа низ сесија за аромотерапија веднаш пред операцијата, а втората беше контролната, односно стандардните седативи беа користени во однос на тоа.

Се дозна дека двајцата начини да се намали нивото на анксиозност покажа позитивен резултат, бидејќи поединците од двете групи пријавиле речиси целосно отсуство на анксиозност пред да заминат за операција. Сепак, ароматерапијата со лаванда разликува поголем степен на безбедност за човечкото тело и едноставност.

Имајќи ги предвид таквите фактори, како и фактот дека ароматерапијата носи економска ефикасност за клиниката, медицинските работници од целиот свет треба постепено да воведат таква техника за решавање на општиот проблем поврзан со анксиозност кај пациентите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .