Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Посета на сауна ќе заштеди од многу здравствени проблеми и ќе го продолжи животот

Научниците од Универзитетот на Источна Финска откриле дека редовните посети на сауната се исклучително корисни за човечкото тело, имено, ги спасува луѓето од развојот на некои опасни болести. Ова, пак, во голема мера го продолжува животот и го спречува развојот на предвремената смрт.

Авторите на студијата успеале да го постигнат овој заклучок откако ги проучувале клиничките податоци повеќе од 20 години и ја следеле здравствената состојба на повеќе од 1600 мажи.

Прво на сите, беше откриено дека одење во сауна околу 4-7 пати неделно го намалува тонусот во крвта, а исто така ја намалува веројатноста за развој на хипертензија за 50%. Ова се објаснува со фактот дека високи температурни индекси предизвикуваат забрзување на срцевиот ритам и проширување на крвните садови, а тоа, како што е познато, ги подобрува процесите на циркулација на крвта.

Исто така, стана познато дека таквото поминување на времето ги намалува шансите за појава на воспалителен процес во белите дробови и формирање на респираторни заболувања. Во овој случај, топлината ја спречува акумулацијата на течности во овие органи и нормализира нивната вентилација.

Покрај тоа, ваквите научни истражувања покажаа дека љубителите на сауна се соочуваат со кардиоваскуларни заболувања и мозочни удари неколку пати поретко, а најретко добиваат таква дијагноза како "стекната деменција".

Таквите позитивни својства од посетата на сауната треба да се припишат на послабата половина од човештвото. Сепак, постои една единствена разлика во однос на регуларноста на овој тип на одмор. Така, на жените им се препорачува да ја посетат сауната 3-4 пати неделно. Забележано е дека е строго забрането во периодот на менструацијата, како и при носењето на детето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .