Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Таа стана позната која рани лекува најлошото

Долго време е познато дека циркадните ритмови на дневната активност влијаат врз мозокот, но неодамна истражувачите од Универзитетот во Кембриџ откриле дека таквите флуктуации влијаат на целото тело како и на заздравувањето на раните.

Научниците успеале да најдат дека повредите добиени во мракот, заздрават потешко и подолго од повредите што биле нанесени во текот на денот. За да дојде до овој заклучок, неопходно е да се проучува однесувањето на фибробластите - таквите супстанции делуваат како главни клетки кои ја сочинуваат структурата на сврзното ткиво. Тие ја формираат таканаречената екстрацелуларна рамка која го промовира појавувањето на нови ткива. Ова значи дека тие, исто така, учествуваат во заздравувањето на разни повреди.

Покрај тоа, се покажа дека тие се под влијание на циркадиски ритми - флуктуацијата на нивната дневна продуктивност се менува без влијание на надворешни фактори. Покрај тоа, научниците бараа протеини, чија концентрација е диктирана од промена на денот и ноќта.

Така, беше откриено дека таквите промени се случуваат со супстанции кои го формираат "внатрешниот скелет" на клетките, поради што тие се способни не само да ја задржат својата форма, туку и да се движат. Ваквите процеси се неопходни за враќање на структурниот интегритет на погодените области.

Авторите на студијата ја тестираа теоријата на активно заздравување на раните, добиени во текот на денот, во споредба со оние кои биле применети во вечерните часови или ноќе, со дисекција на фибробластите во чинија Петри. Уште повеќе, разликата беше впечатлива - процесот на лекување, т.е. фибробласт миграција, во првиот случај беше 2 пати побрзо.

Лабораториските глодари исто така демонстрираа сличен ефект, поради што е препорачливо овие резултати да се пренесат и на луѓето. Стана позната по сигурност дека изгорениците што се примени во текот на ноќта исцелиле 11 дена подолго од "повредите".

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .