Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Недостатокот на спиење негативно влијае на мозокот.

Група истражувачи од Универзитетот во Калифорнија спроведоа серија интересни научни истражувања насочени кон откривање на точно колку недоволно спиење влијае врз функционирањето на мозокот. Поради ова, стана познато дека недостатокот на сон ја забавува работата на ова тело.

Научниците собраа посебна група, во која беа вклучени 12 волонтери - општ критериум за селекција беше присуството на дијагнозата " епилепсија " во секоја од нив. Учесниците во истражувањето требаше да ги дистрибуираат различните слики во одредени категории за краток временски период.

Авторите на научното истражување забележаа дека колку повеќе поспани луѓе, толку побавно го изведоа процесот на дистрибуција. Поради ова, стана точно познато дека недостатокот на ноќен одмор има негативен ефект врз работата на мозокот, односно го забавува неговото функционирање.

Покрај тоа, истражувачите успеале да откријат дека оние области на човечкиот мозок во кои се лоцирани лошо функционирачките клетки, исто така, покажаа забавување на мозочните бранови. Ова значи дека спиечката состојба буквално се развива, додека лицето е будно.

Ваквите отстапувања предизвикаа неуспех во кратки парови во волонтерите, како и намалување на острината или стеснување на визуелните полиња. Ова значи дека едно лице самостојно може да предизвика развој на непоправливи или трагични ситуации, кои не се целосно свесни за тоа што се случува, на пример, лоша реакција на возачот на патот и, како резултат на тоа, несреќа.

Покрај тоа, американските научници тврдат дека недостатокот на спиење влијае на мозокот како негативно како пиење големи количества алкохолни пијалоци. Понатамошните истражувања ќе се фокусираат на создавање на лековити супстанции кои нема да дозволат проблеми со работата на мозокот, дури и во услови на недостаток на спиење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .