Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Проблемите со тироидната жлезда може да доведат до предвремена смрт

Старите лица, со висока содржина на слободен тироксин во крвта, се повеќе склони кон формирање на атеросклероза или развој на предвремена смрт, што се случи во позадина на кардиолошки и васкуларни заболувања.

Таквите информации се добиени преку истражување спроведено од експерти од Универзитетот во Еразмус. Треба да се напомене дека слободниот тироксин е еден од најважните тироидни хормони, кој зема активно учество во процесот на метаболизмот.

Истражувачите успеале да анализираат податоци од околу 10 илјади луѓе за да открие сличен негативен ефект на дисфункција на овој орган на човечкото тело како целина. Просечната возрасна категорија на волонтери беше 65 години.

Во текот на научните истражувања беа оценети нивоата на таквите супстанции како тироптропски хормон и слободен тироксин. Нивниот однос со атеросклероза и ненадејна срцева смрт предизвикани од коронарна срцева болест, цереброваскуларни болести или други проблеми во циркулаторниот систем, исто така, беа земени во предвид.

Истражувачите откриле дека лицата со висока содржина на слободен тироксин, неколку пати се со поголема веројатност да искусат калцификација на коронарна артерија - ова се смета за една од манифестациите на атеросклероза. Покрај тоа, со високо ниво на оваа супстанца, ризиците од кардиоваскуларни проблеми беа околу 87%, а веројатноста за смрт се зголеми за 2 пати во споредба со оние кои немаат вакви проблеми со тироидните хормони.

Од ова произлегува дека еден од начините за спречување на почетокот на раната смрт е редовно да се спроведуваат превентивни прегледи во медицинска установа, особено лабораториски крвни тестови за хормони и ултразвук на тироидната жлезда.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .