Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Идентификувани придобивките од тестенини за срцето

Група италијански научници неодамна заклучија дека тестенините, кои вклучуваат брашно од цело зрно, можат да бидат корисни за човечкото тело, имено, тие го поддржуваат здравјето на миокардот. Научен експеримент покажа дека ингестијата на таквите производи доведува до интензивирање на васкуларниот систем и формирање на садови кои ќе служат како "пречки" во ситуации на срцеви напади или болести од страна на овој орган.

Основачите на истражувањето беа специјалисти од Универзитетот во Пиза - тие дадоа мали глодари одгледувани во лабораторија, тестенини, направени само од брашно од цело зрно. После тоа, експериментално вештачки предизвика кардијален арест. Сличен експеримент беше спроведен паралелно на друга група на глувци - контролен, им беа дадени повеќе заеднички тестенини базирани на брашно од пченица кај луѓето.

Според резултатите од научното истражување, стана познато дека експерименталните субјекти, кои јаделе макарони од јачмен, успешно доживеале срцев удар - повеќето животни биле живи. Покрај тоа, тие имале помалку миокардна штета.

Високата стапка на преживување кај животните се должи на фактот што се формираат голем број природни васкуларни гранки. Тие се одговорни за движењето на крв во садовите локализирани во трупот на крв, со протокот на такви болести како тромбоза, емболија или стегање на крвните садови.

За прв пат, специјалистите можеа да добијат потврда дека функционирањето на циркулаторниот систем е диктирано од храната - тоа значи дека редовната потрошувачка на диетални сорти на тестенини го зголемува бројот на коронарните колатерал и е сосема безбедна за телото.

Научниците велат дека добиените информации се сосема соодветни за да се однесуваат на човечкото тело.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .