Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Будењето е опасно за луѓето.

Израелските научници успеаја да докажат дека острото будење по одмор во ноќта ги минимизира придобивките од целосен и здрав сон. Благодарение на експериментите, беше откриено дека ненадеен прекин на таквиот одмор е еквивалентен на состојбата на луѓето кои спијат само 3-4 часа на ден.

Во истражувањето учествуваа повеќе од 60 доброволци кои немаа проблеми со спиењето. Сите учесници беа во познати услови за дома, но посебен сензор беше прикачен на нивните зглобови. Безжичниот уред го сними бројот на часови за спиење.

Првиот ден од студијата, времетраењето на ноќниот сон беше 8 часа, бидејќи треба да биде нормално. На вториот ден, остатокот беше прекинат со телефонски повик на секои 1,5 часа. Вреди да се напомене дека по такво будење, на луѓето за уште 15 минути не им било дозволено да се вратат во кревет и да спијат.

Утрото на првиот и вториот ден од експериментот, од сите учесници беше побарано да извршат низа компјутерски тестови и да пополнат прашалник кој се состои од прашања во врска со благосостојбата. Токму овие информации овозможија да се разбере дека кога луѓето спиеле на несоодветно време, тие биле склони кон лошо расположение, а резултатите од задачите биле многу пониски отколку на денот кога целосно се истуриле.

По прекината ноќ на одмор, волонтерите беа дезориентирани околу 4 пати, со поголема веројатност да бидат депресивни, а 40% беа повеќе уморни. Така, експертите препорачуваат во текот на ноќта да ги инсталираат мобилните телефони за тивок режим или вибрации. Покрај тоа, се забележува дека е најдобро да се започне со неколку аларми со интервал од 5-10 минути - во исто време, мозокот ќе знае дека е пократок одмор, поради што веќе е подготвен за будност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .