Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коските се вклучени во апсорпцијата на шеќери и масти.

Група канадски научници успеаја да детектираат специфичен хормон во човечките коски, кој не само што учествува, туку дополнително ја подобрува способноста на телото да ги апсорбира компонентите како шеќер и масти. Според истражувачите, таквото откритие ќе обезбеди можност за создавање на поефикасни лекови за дијабетес или прекумерна тежина.

Хормонот произведен од скелетниот систем се нарекува остеокалцин. Тој можеше да се повлече пред околу 2 години, но само сега стана познато дали коскеното ткиво има способност да влијае на другите видови на клетки.

Главната функција на оваа супстанца е производство на инсулин, кој може да ја намали концентрацијата на гликоза во крвната плазма. Од ова произлегува дека колку повеќе се произведува производството на остеокалцин, толку е посилно човечкото тело заштитено од дебелина и разни патологии од ендокриниот систем. Покрај тоа, стана познато дека понекогаш зголемената концентрација на таков хормон ви овозможува целосно да го спречите создавањето на такви болести.

Во фазата на спроведување на научни експерименти, беше откриено дека коските одговорни за производство на остеокалцин, независно да го претворат во неактивна супстанција поради недостаток на фурин. За нормалното функционирање на овој хормон и неговото продирање во ткивата на телото, потребно е големи количини на овој ензим да бидат концентрирани во коскените клетки.

Во експериментите спроведени на лабораториски животни, истражувачите го намалија или целосно отстраниле фурин. Наспроти ова, мали глодари ја зголемиле содржината на гликоза во крвната плазма, што се случило поради намалувањето на инсулинот. Во исто време, апетитот беше значително намален кај глувците.

Понатаму, авторите на таквото научно истражување имаат намера да ги интерпретираат информациите добиени во врска со луѓето, а тоа ќе бара дополнителни експерименти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .