Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Отстранувањето на катарактата го продолжува животот

Научниците од Универзитетот во Калифорнија докажаа дека операцијата чија цел е отстранување на катаракта ја намалува веројатноста за предвремена смрт кај жените во просек од 60% неколку пати.

Особено, американските истражувачи открија дека жените кои претрпеле таква операција се со помала веројатност да умрат поради развојот на кардиоваскуларните болести, инфективните, невролошките и пулмоналните заболувања, како и онколошките процеси. Научниците веруваат дека информациите што ќе ги добијат ќе помогнат да се одговори на прашањето колку хируршкиот третман на катаракта ги намалува ризиците од судир на жени со смртоносни патологии. Суштината на интервенцијата е да се отстранат слепите зони кои се развиваат во текот на таквата болест, а тоа се постигнува со замена на леќата.

За да се добијат придружни информации, потребно е научно истражување кое траеше доста долг временски период, имено, од 1993 до 2015 година. На неа присуствуваа повеќе од 70 илјади претставници на слабата половина на човештвото во возрасната категорија од 65 години и постари. Вреди да се напомене дека сите учесници во експериментот страдале од катаракта.

Околу 41 илјади од вкупниот број на пациенти биле подложени на офталмолошка операција, поради што визијата се подобри многу пати. Вреди да се одбележи дека повеќе од половина од нив имале долгорочна зависност од алкохол и никотин, а исто така страдал од почетните фази на дебелината.

Намалување на веројатноста за предвремена смрт е во голема мера се должи на фактот дека операцијата до одреден степен го зголемува социоекономскиот статус на пациентите, а тоа ги зголемува шансите да добијат подобри здравствени услуги. Покрај тоа, жените со добар вид имаат помала веројатност да доживеат непредвидени повреди, односно да избегнуваат фрактури или други повреди.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .