Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците сфатиле кој спие е најкорисен за здравјето.

Многу луѓе имаат навика да спијат во своите чорапи. Поради оваа причина, швајцарските научници одлучија да дознаат дали ова не влијае на квалитетот и времетраењето на одмор на ноќта.

Неколку стотици волонтери учествуваа во истражувањето. Прво, тие дадоа предавање за фактот дека е сосема нормално да падне во чорапи и е многу корисно за општото добро. Тогаш доброволците беа поделени во две групи - првите не ги менуваа навиките за спиење, а втората - почнаа да ги ставаат чорапите токму пред да заспијат.

Како што стана познато, оние луѓе кои почнаа да спијат во своите чорапи всушност имале промени на позитивен начин. Особено, тие поминале помалку време заспивајќи, поретко се разбудиле ноќе и се разбудиле неколку минути порано од будилникот.

Таквите позитивни резултати ги објаснуваат авторите на студијата со фактот дека додека се одмораат во чорапи, крвните садови на долните екстремитети се шират, поради што топлината подеднакво се дистрибуира низ телото. Како што е познато, тоа е кршење на процесот на терморегулација, се смета за еден од главните провокатори недостаток на спиење.

Покрај тоа, нормализацијата на температурни индикатори со помош на чорапи, го прави ноќниот одмор подобар и подлабок. Наспроти ова, ризиците од ненадејно бујно будење се намалуваат, а тоа има позитивен ефект врз здравјето на луѓето.

Несоодветен одмор во текот на ноќта, директно поврзан со лош сон и чести искачувања, води кон активирање на таканаречената одложена бомба во човечкото тело, што во иднина може да предизвика развој на мозочен удар, срцеви напади или други проблеми со срцето, кои се фатални.

Забележано е дека најдобро е да се практикува наизменично спиење, т.е. една ноќ треба да спиеш во чорапи, а втората - без нив, итн. Ова ќе обезбеди можност за целосно прилагодување на процесите на терморегулација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .