Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мирисот на пот ќе помогне да се зборува за многу здравствени проблеми.

Одамна е познато дека лицето кое нема медицинско образование може да се вклучи во самодијагностика. Коса и нокти можат да зборуваат за здравјето на телото. Сепак, неодамна, научниците заклучиле дека дури и мирисот на пот може да укаже на патолошки процес.

Потењето е многу важен процес кој е одговорен за терморегулација. Лесната пот која се јавува во жешка сезона е сосема нормален знак. Меѓутоа, во некои случаи, системот кој е одговорен за распределбата на пот, презема дополнителни обврски, и станува средство за ослободување на телото на отрови.

Обилната пот е најчесто забележана кај дисфункцијата на бубрезите. Сепак, здравите бубрези никогаш нема да ги отстранат хранливите материи, но пот спасува човек од двете "лоши" и "добри" компоненти.

Гумилната пот е знак за метаболички проблеми, што претставува висок ризик за развој на тумори. Отпрвин ќе бидат бенигни, но како што проблемот се продлабочува, тие ќе станат малигни.

Навредлив мирис на пот укажува на појава на воспалителниот процес. Со продолжено непочитување на таков знак, може да се формираат канцерогени тумори. Единствени исклучоци се момци под 19 години - во вакви случаи, тоа укажува на хормонални промени во младешкиот организам.

Студената пот во деколтето или на челото - зборува за проблеми во белите дробови, особено за стагнација. Прекумерното потење за време на вознемиреноста не е ништо повеќе од симптом на треперење на нервниот систем и голема веројатност за психосоматски заболувања.

Во секој случај, луѓето од било кој пол и возраст во никој случај не треба да ги игнорираат таквите манифестации. Што се однесува до медицинските работници, научниците забележуваат дека исто така треба да обрнат внимание на количината и мирисот на потта што ја емитираат пациентите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .