Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пронајден е едноставен начин да се продолжи животот

Новата студија на шпанските научници покажува дека физичката активност има позитивен ефект врз долговечноста на едно лице, имено, се зголемува за околу 20%. Во исто време, експертите беа убедени дека воопшто не е потребно да се оди во салата секој ден - за да се постигне позитивен ефект, доволно е само умерен товар.

Суштината на научните истражувања со кои се потврдува таквата информација е дека научниците внимателно ги анализирале податоците за здравствената состојба на 75 илјади жени во возрасната група од 40 до 70 години. Медицинските работници се сретнаа со волонтери еднаш на секои 2-3 години. Благодарение на ваквите набљудувања, стана познато дека кај жените кои поради некоја причина почнале редовно да играат спорт, ризикот од некои опасни по живот болести е намален, што, соодветно, го зголемило нејзиното времетраење.

На пример, кај таквите учесници во експериментот, веројатноста за развој на онкологија е намалена за 13%, а кардиоваскуларните болести за 17%. Во принцип, тонот на телото е зголемен за 20%. Сепак, оние што биле физички активни на млада возраст поседувале најоптимистички прогнози - жените поретко се жалеле на здравствени проблеми во зрелоста.

Вреди да се напомене дека станува збор за однесување на активен начин на живот и спорт, авторите на студијата забележуваат дека воопшто не е потребно да се исцрпувате со долги дневни вежби во салата. Под редовна умерена вежба значи најмалку една тренингот неделно за 3 месеци.

Што се однесува до мажите, нивниот умерено активен животен стил, исто така, има поволен ефект врз неговото времетраење, но за да се постигне позитивен резултат, тие треба да одат за спорт 2-3 пати неделно. Во секој случај, многу е важно да не се пренатрупате.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .