Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сивата коса покажува добро здравје.

Многу луѓе веруваат дека сивата коса е естетски недостаток, но научниците од Мадрид направиле откритие - раното појавување на сива коса на главата е поволен знак. Најмалку претставниците на посилниот пол не треба да се грижат за ова.

Во новото научно истражување го проучувале односот помеѓу бојата на косата и состојбата на здравјето на целиот организам. Така, откриено е дека појавата на рана сива коса кај мажите, имено по 30 години, не зборува за развојот на стареењето, туку, напротив, укажува на одржливоста на имунолошкиот систем и нејзината подготвеност да се заштити лице од разни болести.

Научниците ги проучувале податоците на повеќе од 5000 доброволци во возрасната категорија од 30 до 60 години, без оглед на возраста. Таквата анализа покажа дека бојата на косата е директно поврзана со лачењето на пигменти, имено меланини, што подразбира учество на супстанции како што е глутатион - тоа се најважните антиоксиданти во човечкото тело.

Глутатион обезбедува високо ниво на заштита од најчестите фатални заболувања, вклучувајќи Алцхајмерова болест, кардиоваскуларни болести и онкологија. Како што созрева лицето, концентрацијата на таквата супстанца се намалува, предизвикувајќи луѓето да станат поранливи на опасни болести.

Студијата овозможила да се разбере дека раното појавување на сива коса на главата укажува на тоа дека телото не отстранува глутатион за синтеза на пигменти кои обезбедуваат коса со одредена нијанса. Од ова произлегува дека оние кои претходно се претвораат во сива боја имаат моќни заштитни резерви кои се соочуваат со разни заболувања. Така, сивата коса на возраст од 30-40 години не е знак на рана возраст, туку симбол на долговечност, што треба да му се припише на мажите и на жените.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .