Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гума за џвакање го активира мозокот

Денес, меѓу лекарите и академиците, има многу контроверзии околу тоа дали гума за џвакање има негативен или корисен ефект врз човечкото тело, бидејќи секоја страна има свои тешки аргументи.

Според резултатите од една научна студија неодамна спроведена од британските научници, мастика за џвакање не само што освежува здив, туку исто така има корисен ефект врз функционирањето на мозокот, имено, ја зголемува неговата способност да се концентрира. Покрај тоа, процесот на гума за џвакање значително ја подобрува визуелната меморија. Истражувачите успеале да дојдат до овој заклучок благодарение на специфичните тестови.

Во новиот, толку необичен експеримент, учествуваа 38 волонтери, кои беа поделени во неколку групи. Сите учесници ја имаа истата задача - за половина час беше потребно да ги прочитате броевите од 1 до 9, а редоследот на нивната секвенца беше хаотичен. Истражувачите, исто така, утврдиле колку брзо и точно луѓето можеле да го утврдат редоследот на чести и непарни броеви. Вреди да се напомене дека само една од двете групи изџвакаше гума за џвакање.

Како што се испостави, оние лица кои ја конзумирале мастика за џвакање реагирале многу побрзо и попрецизно од оние кои без него. Забележано е дека колку подолго научното истражување траело, толку поразлична стана разликата.

Вреди да се забележи дека оние поединци кои не ги џвакале во експериментот, ги извршувале поставените задачи многу подобро од втората група доброволци, но ја изгубиле својата предност во однос на екваторијалниот тест.

Оттука произлегува дека мастика за џвакање ја активира работата на мозокот, и затоа подобро се справува со задачи кои бараат голема концентрација на внимание.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .