Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Домати се соочуваат со негативните ефекти на алкохолот врз црниот дроб и мозокот

Благодарение на експериментите спроведени на лабораториски мали глодари, американските научници заклучија дека доматите имаат позитивен ефект врз црниот дроб и мозокот, имено, тие ги штитат од штетните ефекти на алкохолните пијалоци. Од ова произлегува дека доматите треба да бидат дел од дневната исхрана на оние луѓе кои имаат навика да го осветлуваат своето слободно време со алкохол.

Во текот на научните истражувања спроведени на глувци, истражувачите од САД беа убедени дека доматите имаат позитивен ефект врз телото на животните откако го консумираат алкохолот.

Учесниците во експериментот беа поделени во неколку групи. Првата категорија доби алкохолни пијалаци во комбинација со прав од концентрирани супстанции од домати, а втората група субјекти добила само алкохол внатре. По еден месец контрола на глушецот на овој начин на живот, научниците ја процениле состојбата на внатрешните органи на животните.

Благодарение на оваа студија, стана познато дека црниот дроб и мозокот на оние глодари, кои, покрај алкохол што содржат пијалаци, добивале екстракти од домати, биле во многу подобра состојба. Во исто време, оние глувци кои не консумираат домати покажаа клинички манифестации кои соодветствуваат на оние забележани со поразот на внатрешните органи кај луѓето кои страдаат од хроничен алкохолизам.

Научниците беа убедени дека обемот на доматен прав кој одговара на хранливите состојки кои се во еден домат, го блокира ефектот на алкохол врз црниот дроб и мозокот во околу 90% од случаите. Исто така, истражувачите забележуваат дека таквите резултати треба да се припишат на човечкото тело. Ова значи дека за време на празникот, за да се постигне позитивен ефект, доволно е да се јаде барем еден домат, но тој мора да биде суров, а не, на пример, кисела.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .