Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мобилните телефони препознаени како провокатори на Алцхајмеровата болест

Една студија на научниците од Американската медицинска асоцијација покажа дека долгорочното присуство на вклучен мобилен телефон во непосредна близина со главата на главата го менува метаболизмот на гликозата во мозокот. Ова има негативни последици, имено, појавата на Алцхајмеровата болест.

Некои експерти веруваат дека оваа болест е уште еден тип на дијабетес, т.н. мозочен дијабет. Ова се должи на фактот што клетките на овој орган ја губат способноста за целосно искористување на гликозата како главен извор на енергија, која на крајот умира.

Покрај тоа, зрачењето дистрибуирано од мобилниот телефон делува како поволен услов за зголемување на нивото на фрагменти на протеини, кои се нарекуваат бета-амилоиди. Тоа е формирање на плаки од оваа супстанца, кои се главниот предиспонирачки фактор кој води до појава на Алцхајмерова болест.

Многу научни истражувања покажуваат дека ефектот на дури ниски нивоа на зрачење на мобилните телефони во текот на еден час го нарушува природниот процес на производство на мелатонин. Ова е хормон кој е одговорен за регулирање на циклусите на спиење, а употребата на гаџети во текот на ноќта предизвикува нарушувања на спиењето, вклучувајќи и несоница.

Претходно, докажан е негативниот ефект на зрачење на мобилните телефони врз органите на ендокриниот систем, особено на тироидната жлезда. Во исто време, постои зголемување на концентрацијата на тироид-стимулирачки хормон, кој е директно поврзан со хипотироидизам. Комбинацијата на таквите прекршувања води кон губење на меморијата, влошување на концентрацијата, хроничен замор и проблеми со донесување одлуки. Вреди да се напомене дека таквите знаци се карактеристични за Алцхајмеровата болест.

Како превентивна мерка за таква болест, треба да се земе само навиката да се држи мобилниот телефон подалеку од главата додека спие.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .