Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Млекото го спречува ненадејниот срцев удар.

Група американски научници утврдиле дека константната потрошувачка на млеко ја зголемува содржината на калциум во човечкото тело, врз основа на која се намалува веројатноста да се развие таков опасен проблем како неочекуван срцев застој. Благодарение на новото научно истражување, стана познато дека критично ниската концентрација на калциум во крвта неколку пати го зголемува ризикот од слична состојба. Тоа е млеко кое овозможува да се зголеми ефикасноста на таквата супстанција во прилично краток временски интервал.

Ненадејниот срцев удар од голем број луѓе е погрешен за срцев удар, меѓутоа, таквото патолошко пореметување предизвикува смрт во повеќе од 90% од случаите, за разлика од срцев удар, последици од кои може да се избегне со земање лекови или со хируршка интервенција.

Ваквата состојба се појавува токму во моментот кога срцето го прекинува процесот на циркулација на крв во телото без влијание на било кои предиспонирачки фактори. Во такви ситуации, може да се почне со употреба на дефибрилатор, но ако ова не се направи неколку минути по нападот, лицето умира.

Во процесот на спроведување на нов експеримент, истражувачкиот тим ги проценува нивоата на калциум кај повеќе од 700 волонтери. Оттука, се дозна дека со најниската содржина на оваа супстанција, опасноста од ненадеен срцев застој е многу повисока во споредба со оние луѓе чија концентрација е во нормален опсег или ја надминува.

Вреди да се напомене дека сите млечни производи, вклучувајќи тврдо сирење, имаат позитивен ефект, но тоа е млеко кое е признаено како најдобар лек против ненадеен кардијак арест. Сепак, во исто време, експертите не советуваат да ја злоупотребуваат оваа состојка - како превенција, доволно е да се напие чаша од такво пиење три пати неделно или еднаш неделно за да се организира ден на породување од млеко.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .