Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тешко сирење, како средство против кариес

Новите научни истражувања од страна на научници од Индија покажаа дека ингестијата на тврди сорти сирење во голема мера го намалува развојот на кариес не само кај возрасните, туку и кај адолесцентите и децата.

За поддршка на оваа информација, беше спроведена студија во која учествуваа 75 лица од возрасната група од 12 до 16 години. Пред почетокот на експериментот, усното киселост беше измерено и евалуирано кај сите учесници.

PH од помалку од 5,5 е опасен бидејќи ја зголемува веројатноста за појава на ерозија на стоматолошките единици и уништување на емајлот. Во ситуации кога pH вредноста е над 5,5, ризикот од кариес значително се намалува.

Учесниците во таков експеримент беа поделени во неколку групи, од кои секоја, за краток временски период, мораше да внесува одредена категорија на млечни производи. На пример, луѓето од првата група мораа да јадат тврдо сирење, од вториот - да пијат млеко, а од третиот - незасладен течен јогурт со мал процент масти. Исто така, за сите имаше еден важен услов - по оброкот беше неопходно да се исплакне устата со вода. Истражувачите ја мерат pH вредноста на секој човек на 10, 20 и 30 минути по оброкот.

Како резултат на тоа, стана познато дека не се забележани промени во киселоста кај волонтерите кои консумирале јогурт и млеко, а оние кои јаделе тешко сирење доживеале зголемување на таквите показатели. Од ова произлегува дека токму таков производ има својство против кариес.

Индијските научници забележуваат дека зголемувањето на pH вредноста по потрошувачката на сирење најверојатно се должи на зголеменото производство на плунка поради фактот што таквата состојка мора да се измие темелно. Покрај тоа, се претпоставува дека голем број на корисни соединенија содржани во сирењето може да останат на емајлот, кој ги штити забите од ефектите на агресивната киселина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .