Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стабилизацијата на телесната тежина може да ја подобри меморијата.

Женски претставници кои успешно се ослободуваат од вишокот телесна тежина, истовремено ја подобрија активноста на мозокот. Експертите од областа на ендокринологијата во Сан Франциско дојдоа до овој заклучок.

Информациите добиени во текот на една ваква студија овозможиле да се разбере дека оштетувањата во меморијата предизвикани од било кој степен на дебелина, особено проблеми со запомнување на епизодните информации, се реверзибилни.

Новото научно истражување беше продолжение на претходниот, при што беше можно да се утврди дека епизодната меморија полека се регресира за целосни лица и станува полоша. За време на новиот експеримент, научниците поставија цел да дознаат - може да се поврати меморијата откако лицето се однесува на нормален индекс на телесна маса.

Новата студија вклучувала 20 жени, чија старосна категорија не надминувала 60 години. Исто така вреди да се напомене дека сите имале зголемен БМИ.

Жените мораа да се придржуваат на диеталниот оброк за шест месеци, 9 од нив ја следеа Caiveman исхраната и 11 - скандинавската исхрана. Пред почетокот и на крајот на студијата, сите женски претставници го измерија нивниот БМИ и степенот на густина на масното ткиво. Покрај тоа, беа евидентирани вредностите на епизодната меморија. Инструментална дијагностичка процедура, како што е МРИ, се користи за контрола на активноста на мозокот.

На крајот на експериментот, беше откриено дека индексот на телесна маса на волонтерите се намали, и против оваа позадина процесите на меморирање значително се подобрија. Ова значи дека губењето на вишокот килограми позитивно влијае врз промената во функционирањето на мозокот.

Сепак, премногу е рано да се зборува за конечни заклучоци. Во иднина авторите на студијата имаат намера да спроведат поголеми експерименти со учество на луѓе од различни старосни категории и полот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .