Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Веројатноста од срцев удар и мозочен удар зависи од псоријазата.

Пациентите кај кои се дијагностицира хронично воспаление на патологијата како што е псоријазата , се неколку пати поголеми шанси да страдаат од срцеви напади и удари . Дански научници од Копенхаген дошле до сличен заклучок.

Истражувачите веруваат, делумно, овој факт се должи на фактот дека воспалението влијае на кардиоваскуларниот систем, имено, доведува до нејзина штета.

Утврдено е дека колку подолго лице има псоријаза, толку е зголемено нивото на воспалителна лезија во садовите. За да дојде до овој заклучок, неопходно е да се проучи општата и биохемиската анализа на крвта, како и да се спроведе целосен скрининг на 190 луѓе кои ја имаат оваа болест во различен степен. Просечната возраст на учесниците во експериментот беше 54 години, а со слична болест живееле околу 8 години.

Сепак, со помош на само такви мерки, невозможно е да се тврди со точност за постоењето на врската помеѓу псоријазата и срцев удар или мозочен удар. Поради оваа причина неопходно е да се анализираат информациите од околу 87 илјади луѓе со дијагноза на псоријаза и повеќе од 4 милиони луѓе кои не страдаат од таква болест.

Благодарение на една ваква сеопфатна студија, успеавме да дознаеме дека секоја година појавата на псоријаза се зголемува за 1% од веројатноста за формирање на кардиоваскуларни патологии. Покрај тоа, воспалителниот процес кој се развива во текот на таквата болест зазема водечко место меѓу сите предиспонирачки фактори на срцев удар и мозочен удар, надминувајќи дури и зависност на луѓето од лошите навики и присуството на дијабетес, присуството на таква болест во фамилијарна историја и постарата возраст.

Од ова произлегува дека постои потреба да се развијат дополнителни превентивни мерки за кардиоваскуларни нарушувања поврзани со спречување на развојот на кожните заболувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .