Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Газирани пијалаци имаат негативен ефект врз кожните зглобови.

Лекарите од Бостон сеопфатно ги проучувале својствата на шеќерните газирани пијалаци, поради што станало познато дека пиењето на оваа популарна кај возрасните и децата не само што доведува до дебелина , со акумулирање на голем број калории, туку и негативно влијае на коленото зглобови.

За да дојде до овој заклучок, беше спроведено научно истражување, во кое учествуваа повеќе од 2000 волонтери. Еден заеднички критериум за избор беше остеоартритисот , дијагностициран во различни периоди. Сите субјекти беа поделени во 4 категории, во зависност од времетраењето на набљудувањето - на пример, првата група беше следена од лекарите за една година, а за четвртата група - 48 месеци.

Во текот на периодот на студирање, вредностите на здравствениот статус на човечкото тело биле мерени во однос на позадината на преференциите на храната. Особено внимание беше посветено на зглобовите, особено, лоцирани во долните екстремитети. Благодарение на ваквите тестови, беше можно да се утврди дека кај оние лица кои редовно пиеле газирани безалкохолни пијалоци, дегенеративните процеси во коленските зглобови напредувале поактивно.

Како што стана познато, претставниците на машкиот пол се повеќе подложни на овој проблем отколку жените. Наспроти ова, тие имале намалување на работниот капацитет и влошување на квалитетот на животот. Покрај тоа, научниците истакнуваат дека главната ризична група се состои од тенки мажи и луѓе со нормална тежина. Вреди да се забележи дека лицата кои страдаат од прекумерна телесна тежина немаат склоност кон таква закана.

Сепак, научниците сè уште не знаат што влијае на развојот на остеоартритис - голем број на калории или било какви адитиви кои го сочинуваат составот на засладени газирани пијалоци. Во секој случај, за спречување на намалување на веројатноста за оштетување на коленото зглобови, неопходно е да се минимизира или целосно да се напушти сода.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .