Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Добро расположение и грип се поврзани

Група научници од Универзитетот во Нотингем направија прилично неочекувано откритие - добро расположение и грип се покажа дека се тесно поврзани. Поентата е дека позитивниот став на пациентот на денот на вакцинацијата против таквата болест го зголемува нејзиниот заштитен ефект неколку пати.

Експертите забележуваат дека кај младите и средовечните луѓе, ефективноста на вакцинацијата се движи од 70 до 90%, додека кај постарите лица, овие вредности се движат од 17 до 53%. Поради оваа причина, истражувачите одлучија да дознаат кои предиспонирачки фактори се одговорни за ефектот и резултатите од вакцинацијата.

За ова, за првпат научниците требало да го проучат влијанието на изворите врз кои никој претходно не посветил посебно внимание на психолошките и факторите на однесувањето. За да се добијат такви информации, беше спроведен експеримент, во кој учествувале повеќе од 130 пациенти од постарата возрасна група. Сите учесници беа вакцинирани против инфлуенца и за 6 седмици измерија специфични показатели. Истражувачите го зеле предвид лошото расположение, степенот на физичка активност, навики во исхраната и позитивен став.

Ефективноста на самата имунизација беше проверена со мерење на концентрацијата на антитела - оваа анализа беше спроведена во 4 и 16 недели од времето на вакцинација. Благодарение на ова научно истражување, беше откриено дека од сите горенаведени фактори, само расположението имаше значително влијание врз ефектот на вакцинацијата.

Така, можно е да се утврди со точност - добар и позитивен став предвидува зголемување на антителата за најмалку 6 недели, а позитивното расположение на денот на вакцинацијата доведува до зголемување на концентрацијата на антитела во просек за 8-14%.

Сепак, научниците забележуваат дека студијата е заснована на минатогодишните и минатогодишните видови на грип, што укажува на тоа дека новиот вирус можеби нема да има таква поврзаност со психолошките фактори. Сепак, авторите се сигурни - во секој случај, расположението ќе делува како еден од основните извори за успехот на вакцинацијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .