Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Проблемите во работата на олфактивната сијалица укажуваат на Паркинсонова болест

Вработените во Универзитетот во Окланд откриле анатомски предиспонирачки фактори кои довеле до губење на мирис во текот на болеста како што е Паркинсонова болест .

Вреди да се напомене дека оваа болест е прогресивно нарушување на дегенеративна природа што негативно влијае на функционирањето на мозокот. Листата на првите клинички манифестации вклучува неволно треперење на горните екстремитети, бавноста на движењата и ригидноста на мускулите. Губењето на способноста да се направи разлика помеѓу мирисите и вкусовите, исто така, се смета за еден од најраните симптоми, но често се игнорираат од страна на клиничарите кои бараат потешки повреди. Сепак, таквата манифестација ви овозможува да направите точна дијагноза во почетните фази на прогресијата на болеста.

Во најновите научни истражувања, истражувачите успеале да ги откријат предиспонирачките фактори кои довеле до губење на мирис, што овозможува да се развијат нови методи на лекување и спречување на Паркинсонова болест.

Секоја личност препознава мирис преку употреба на миризлива сијалица, чие функционирање за време на експериментот беше оценето кај пациенти со слична дијагноза и кај совршено здрави лица. Така, откриено е дека количината на мириси апсорбирана од функционалните структури на олфакторната сијалица или гломерули била намалена за околу половина кај луѓето кои страдаат од Паркинсонова болест, а нивната локализација и број значително се променила.

Таквите информации само ги потврдуваат информациите дека таквата болест се развива на позадината на фактот дека бактериите, вирусите и токсините влегуваат во телото низ носот. Патолошки микроорганизми првенствено влијаат на миризбата на миризбата, а потоа се шират и на други делови на мозокот.

Понатамошните истражувања ќе бидат насочени кон отстранување на бактерии и токсини кои предизвикуваат Паркинсонова болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .