Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спорт, како средство за здравјето на клетките

Група истражувачи од Универзитетот во Вирџинија тврдат дека физичката активност има позитивен ефект врз човечките клетки, вклучително и на молекуларно ниво. Покрај тоа, активниот животен стил им овозможува да се ослободат од митохондриите, што подразбира нивно активно закрепнување.

Како што знаете, таквата физичка активност како трчање и веслање, возење велосипед и пливање, како и редовно одење имаат најповолен ефект. Со помош на овие видови на спортови, можете да се ослободите од вишокот телесна тежина, да се справите со проблеми со спиењето, да ги надминате стресните ситуации, како и да го намалите тонот на крвта и да ги зајакнете мускулите.

Сепак, неодамна беше откриено дека спортот има уште еден позитивен ефект, имено, тој ги лекува клетките на телото. Таквите информации се добиени со спроведување на експеримент за мали глодари. Во текот на научните истражувања, се покажа дека вежбите позитивно влијаат врз клетките, а не последното место во оваа акција е окупирано од митохондриите.

За време на научните истражувања, глувците биле подложени на физички напор со умерен интензитет, а истражувачите ги проучувале процесите што се случуваат во телото на животните. Така, беше откриено дека анаеробните вежби делуваат како "стрес тест" за мускулите, или подобро, за митохондриите. Ова значи дека самите мускули се ослободуваат од неправилно функционирање или оштетени митохондрии, предизвикувајќи клетките да станат здрави.

Добиените информации дополнително го докажуваат фактот дека одржувањето на активен животен стил и играњето на умерени спортови е одлична превенција не само од голем број болести, туку и од дефект на клетките во телото. Сепак, потребни се понатамошни истражувања, бидејќи телото е далеку од тоа да биде од сите луѓе кои подеднакво реагираат на спортот. На пример, кај пациенти кои страдаат од тип 2 дијабетес , неопходните промени во метаболизмот не се случуваат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .