Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

И повторно контроверзноста околу хомеопатијата

Прашањата за штетата или користа од хомеопатијата се зголемија во научните кругови повеќе од еднаш. Таа беше препознаена како револуционерна метода за лекување на сериозни болести, а потоа беше упатена на категоријата шарманција и намерна штета на човековото здравје.

Овој пат, научниците уште еднаш докажаа дека хомеопатијата е лоша и да се користи таков метод на терапија е да се спроведат незаконски дејства. Вториот беше објавен во Научниот советодавен одбор на европски академии.

Според претставниците на горенаведената организација (треба да се забележи дека е доста авторитативна во научната заедница), со користење на хомеопатски методи за лекување на пациентот значи намерно да се влоши неговата состојба. Ова се должи на фактот дека пациентот не зема дрога што му е потребна, но штетните супстанции влегуваат во телото речиси неконтролирано.

Треба да се напомене дека во САД сите детски хомеопатски лекови веќе се повлечени од продажба, а нивната понатамошна продажба или употреба во медицински установи ќе се смета за директно кршење на законот. Но, тоа не е сè.

Комисијата за РАС отиде уште подалеку - издадоа меморандум, според кој, од летото оваа календарска година, на Националната здравствена служба на Велика Британија им било забрането да купуваат средства кои се поврзани со хомеопатијата.

ЕАСАК издаде посебен документ во кој јавноста објаснува на достапен јазик која е опасноста од таквиот третман и што, всушност, може да се очекува од овој метод на терапија. Дополнително, научниците кои издале таква пресуда за хомеопатија, издадоа жалба, во која уште еднаш потсетуваат на опасноста од неконвенционален третман.

Треба да се напомене дека до неодамна хомеопатијата била прилично честа метода на терапија, а некои компании во Германија и Швајцарија дури сакале да ја вклучат во здравствено осигурување. Во исто време, мора да се запомни дека ниту еден метод на алтернативна медицина не бил препознаен како официјална наука, така што прашањето сè уште останува двосмислено.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .