Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Проблемите со спиењето ја влошуваат болеста на бубрезите

Веќе е утврдено дека луѓето кои страдаат од текот на хронична бубрежна болест доживеале различни проблеми со спиењето. Сепак, до неодамна, научниците немаа можност да дознаат какви последици тоа ги наметнува. Сепак, нова научна студија спроведена од американски истражувачи покажа дека луѓето на кои им била дадена слична дијагноза се неколку пати поголеми од негативните лица за да се соочат со негативните ефекти од недостатокот на спиење.

За да се дојде до сличен заклучок, неопходно е да се анализираат податоците на повеќе од 400 лица со хронична бубрежна болест, чија просечна возраст е околу 60 години. Исто така вреди да се напомене дека 48% од учесниците се жени. Покрај тоа, речиси половина од доброволците страдале од патологија како дијабетес .

Суштината на експериментот беше дека е потребно сите учесници да носат посебен уред за една недела, со што се утврдени индикаторите за времетраењето на временскиот интервал на спиење и будност. Студијата покажа дека лицата со ХББ имаат различни сериозни проблеми со спиењето.

Сличен експеримент траеше пет години, поради што беше забележано - просечното времетраење на спиењето достигна 6 и пол часа дневно, покрај тоа, таквите луѓе имале чести ноќни будења, што ја зголемува веројатноста за ренална инсуфициенција. Вреди да се напомене дека слична повреда била дијагностицирана кај 70 лица, а 48 учесници не преживеале до крајот на студијата.

Таквите информации овозможија да се разбере дека намалувањето на времетраењето на спиењето за еден час е тесно поврзано со последователните појава на проблеми со функционирањето на бубрезите. Од ова произлегува дека, како профилакса на хронична бубрежна болест, неопходно е да се прекине најмалку 8 часа на ден.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .