Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: ПТСН, стрес и лупус се меѓусебно поврзани

Научниците од Харвард откриле врска помеѓу текот на посттрауматското стресно нарушување кај жените со зголемена веројатност за системски лупус еритематозус.

Лупус е автоимуна болест која ги зафаќа сврзните ткива и крвните садови, како и припаѓа на групата колагенски болести. Патологијата се јавува на позадината на фактот дека имунолошкиот систем произведува антитела против сопствените клетки, земајќи ги како туѓи. Поради ова, постојат специфични кожни осипувања, други надворешни клинички феномени и голем број на невролошки симптоми.

Претходно беа спроведени научни истражувања, кои покажаа дека болестите на автоимуната природа можат да се формираат во однос на позадината на менталните нарушувања, меѓутоа, нема докази за ова.

Сега група американски истражувачи го спроведоа првиот надолжен експеримент со цел да разберат како разните психолошки трауми, вклучувајќи го и ПТСН кај луѓето кои не се поврзани со армијата, можат да влијаат на појавата на лупус еритематозус. За да ги добијат потребните податоци, истражувачите веќе 24 години го проучувале трауматското искуство и симптомите на ПТСР во женската половина на човештвото. Добиените информации се споредуваат со веројатноста за системски лупус еритематозус.

Сите трауматски ефекти и ПТСР кај учесниците во студијата беа оценети според степенот DSM-IV. После тоа, сите субјекти беа поделени во 4 категории, во зависност од тоа дали трауматските знаци се јасно изразени во неколку. Покрај тоа, анализата ги зема предвид и факторите како што се зависноста од лошите навики, индексот на телесна маса и употребата на орални контрацептиви.

Како што е прикажано со резултатите од студијата, кај оние жени чии симптоми на ПТСН се минимално изразени, веројатноста за појава на лупус еритематозус била двојно зголемена во споредба со здрави учесници во експериментот. Таквите информации ја потврдуваат претпоставката дека стресните ситуации и психосоцијалните трауми имаат директно влијание врз физичкото здравје.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .