Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекот за епилепсија ќе помогне да се надмине џуџеста

Неодамна, група научници од Универзитетот во Манчестер направија неверојатно откритие - лекови насочени кон елиминирање на епилепсијата и слични патолошки процеси се ефикасни во борбата против џуџеста. Суштината на позитивниот ефект лежи во фактот што лекот го подобрува растот на коските, кој беше забавен поради текот на еден од видовите на оваа болест.

Шмит-овата метафизичка хондродисплазија е вид на џуџест, базиран на мутација на колагените X, кои се вклучени во клеточната диференцијација и растот на коските.

Таквата патологија може да доведе до скелетна дисплазија - наспроти позадината на својот тек, луѓето имаат краток раст и непропорционални екстремитети. Додека не беше направено најновото откритие, немаше ефективни начини за лекување на оваа состојба.

Позитивниот ефект на лекот кој се користел во третманот на епилепсија и некои други заболувања, на пример, биполарно растројство, беше откриен со помош на експеримент спроведен на лабораториски мали глодари. Особено, ова е супстанција како карбамазепин.

Како дел од научното истражување, истражувачите инјектирале животни со горенаведениот лек во период од три недели. Потоа успеавме да дознаеме дека стапката на раст на коските кај глувците кои не примале лекови воопшто не се променила, а оние глодари кои биле инјектирани со оваа супстанца покажале значителни стапки на раст.

Покрај тоа, заради воведувањето на карбамазепин, таков симптом на болест како дисплазија на колкот се манифестира неколку пати помалку. Успехот на научниците за истражување утврди дека таквиот лек ја намалува концентрацијата на мутираните X-колагени.

Експертите исто така укажуваат дека карбамазепин може да биде корисен во третманот на сите патологии кои се карактеризираат со акумулација на мутант протеин. Во прилог на горенаведените предности на лекот, тоа е исто така одликува со ниска цена. Во блиска иднина, научниците сакаат да спроведат истражување со учество на луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .