Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците измислиле лек за рак на крвта

Во САД, имаше вистински пробив во медицината. Тие развија специјален лек за лекување на рак на крв . Оваа алатка е направена индивидуално за секој пациент за рак врз основа на генетски модифицираните клетки на неговата крв. Овој лек го стимулира имунолошкиот систем, кој потоа ги наоѓа и ги уништува клетките на ракот. Технологијата се нарекува CAR-T, а лекот е Кимраја, чија цел е лекување на леукемија.

Иновативниот третман веќе се применува во пракса. За првпат бил тестиран во детска клиника во САД. Веќе нема лекови и методи на овој пациент, но новата технологија го спаси животот на една личност. Од тогаш поминаа 5 години, и тој е сосема здрав.

Вкупно 63 пациенти подлежат на лекување според CAR-T методологијата, а 83% од нив се опоравуваат по 3 месеци од терапијата. И покрај успехот на оваа технологија, мора да се следи претпазливост, бидејќи има можни несакани ефекти. Еден од нив е синдром на ослободување на цитокин, кој често е фатален. Ова се случува во некои случаи поради исклучително брзото ширење на генетски модифицираните клетки во телото. Сепак, овој процес може да се контролира со помош на терапија со лекови.

Досега, техниката CAR-T помага да се излечи само еден вид на рак, но научниците гледаат на можноста за генска терапија за борба против други видови на рак. Ова се должи на фактот дека новиот метод е базиран на имунотерапија. Експертите ќе го подобрат методот и ќе ги прошират своите способности, така што телото може да се бори против клетките на ракот.

Што се однесува до третманот на рак на крв, цената на терапијата е доста висока - 475 илјади долари, па затоа сите пациенти нема да можат да добијат таква помош. Високата цена на оваа техника се должи на фактот дека подготовката за секој човек е направена индивидуално користејќи иновативни технологии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .