Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Односот помеѓу временските услови и срцев удар

Група научници од Шведска спроведоа долга и голема научна истрага, благодарение на која стана познато кои несакани околности може да предизвикаат болест како што е срцев удар . Врз основа на мислењето на истражувачите, ниската температура на воздухот има директен ефект врз формирањето на слична кардиоваскуларна патологија.

Околу 280 илјади доброволци учествуваа во таков посебен експеримент, кој траеше повеќе од 15 години. За време на таквата научна работа, експертите обрнаа внимание на неколку фактори. Станува збор за предвидувања направени од временската станица, температурата на надворешниот воздух и појавата на срцев удар на одреден ден.

Како резултат на тоа, беше можно да се заклучи дека најголема концентрација на срцев удар е забележана во зима. Ова се должи на фактот дека во текот на овој период од годината на функционирањето на кардиоваскуларниот систем влијае не само ниските температури, туку и зголемената влажност на воздухот, силните налети на ветерот и голем број облачни денови.

Истражувачите исто така забележуваат дека апсолутно секој може да ги почувствува проблемите на срцето во текот на зимската сезона, без оглед на полот и возрасната група.

Односот помеѓу срцев удар и индикатори на температурата под нулата се објаснува со намалување на еластичноста на крвните садови и зголемување на вредностите на тонусот во крвта - ваквите промени често се забележуваат во зимската сезона.

Знаејќи за овој модел, луѓето можат самостојно да ја спречат појавата на срцеви напади - неопходно е да се преземат соодветни лекови, да се зајакне имунолошкиот систем, а исто така да се посвети поголемо внимание на сопствената благосостојба и, со најмала промена, да се обратите за квалификувана помош.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .