Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозочниот удар може да укаже на онкологија.

Група шпански научници од Медицинскиот центар за рак неодамна направија откритие - лицата кои претрпеле мозочен удар може да страдаат од скриени онколошки процеси.

Претходно, претпоставки се веќе направени во врска со фактот дека пациентите на кои е направена слична дијагноза претставуваат главна група за ризик за формирање на малигни неоплазми. Сепак, научниците не можеа да го одредат степенот на можноста за развој на рак на кој се изложени пациентите. Во нивната нова научна студија, експертите се обиделе да ја утврдат врската помеѓу мозочниот удар и онкологијата, како и да утврдат кои фактори укажуваат на формирање на малигнен тумор и да го одредат исходот на болеста.

Научниците одлучиле да ги проучат евиденциите на приближно 1000 пациенти кои аплицирале во собата за итни случаи во врска со симптомите на мозочен удар. Речиси 400 луѓе паднаа под потребните критериуми, што научниците ги забележаа за една и пол година по дијагностицирањето на таквата болест.

Како што се покажа, ракот е пронајден кај 7,6% од поединци. Вреди да се забележи дека дебелото црево, белите дробови и простатата се најчестите локализации на тумори, како дополнување на оваа метастаза. Во просек, онкологијата се развила шест месеци по мозочен удар.

Ваквите информации помогнаа да се заклучи дека луѓето страдаат од рак по мозочен удар 2 пати почесто отколку што се сметаше пред тоа. Дополнително, доцните етапи на ракот укажуваат на тоа дека пациентите страдале од онкологија пред да претрпат мозочен удар. Така, беше откриено дека таква болест делува како симптом на рак. Сепак, истражувачите истакнуваат дека е премногу рано да се извлечат конечни заклучоци и да се планираат да се спроведат посеопфатни научни истражувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .