Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нов третман за рак е развиен.

Научниците одамна ја утврдија ефективноста на етанолот во борбата против клетките на ракот, но имаше некои проблеми во употребата на таква супстанција во третманот на ракот. Сепак, неодамна, истражувачки тим од Универзитетот Дјук создаде нов вид решение базирано на етанол. Неговата главна предност е тоа што може да се воведе во малигни неоплазми. Ова покажува дека научниците развиле нов, безопасен и евтин метод на онкологија.

Новиот метод на терапија е наречен етанолска аблација, а слична супстанција се инјектира токму во онколошки тумор. Вреди да се напомене дека денес се чини дека е можно да се користи само за да се елиминираат ракот во црниот дроб и тироидната жлезда.

Главната негативна карактеристика на овој метод на третман беше потребата да се воведе голема количина етанол, што предизвика штета на околните здрави ткива. Од ова произлегува дека аблацијата со етанол има позитивен ефект само во тумори опкружени со фиброзна капсула која го држи растворот за лекот.

Научниците од Универзитетот Дјук успеале да ги поразат таквите ограничувања - создале мешавина на етанол и етил целулоза. Ваквото решение, кога се воведува во тумор, се трансформира во гел, и тоа му овозможува да се концентрира на местото на инјектирање.

Новиот метод на терапија веќе е тестиран во лабораториски експерименти. Неколку групи мали глодари биле инјектирани со обичен етанол и најновото решение. Во првиот случај, поволен ефект бил забележан само со воведување на голема количина супстанција, а само во третина од хрчаците од оваа категорија туморот исчезнал. Втората група, напротив, покажа доста импресивни резултати - во 8 дена 7 третираните тумори целосно се регресија.

Понатамошните истражувања ќе бидат насочени кон лекување на онколошките формации на секоја локализација со употреба на етанол и етил целулоза. Научниците се надеваат дека аблацијата ќе биде алтернатива на хируршката ексцизија на неоплазмите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .