Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неколку овошја и зеленчуци го намалуваат ризикот од предвремена смрт.

Канадските истражувачи заклучија дека потрошувачката на зеленчук, овошје и мешунки во храната, дури и во мали количини, до одреден степен го намалува ризикот од патологија од страна на кардиоваскуларниот систем, како и ненадејна смрт.

Во текот на изминатата деценија, беа спроведени голем број научни истражувања, што укажува на присуство на обрасци помеѓу диететските сорти и здравствениот статус. Така, добиените информации укажуваат дека дневната стапка на потрошувачка на овошје и зеленчук во просек достигнува 600 грама. Сепак, вреди да се напомене дека не секој човек има такви количини на корисни состојки. Поради оваа причина, научниците одлучија да ги повторат минатите експерименти, но овојпат ја зеле предвид разликата во економскиот развој на земјите.

Во текот на новиот експеримент беа проучувани преференции на храна на луѓе од 18 земји од 7 различни региони, вкупно околу 136 илјади субјекти, а нивната возрасна категорија варира од 35 до 70 години. Предуслов беше фактот што сите луѓе мораа да го одредат своето приближно мени за оваа недела.

За 8 години, научниците го следеа здравјето на учесниците во студијата и воспоставија врска помеѓу дневните порции на зеленчук, овошје, мешунки и веројатноста за формирање на кардиолошки патологии. На крајот на експериментот биле забележани повеќе од 2,5 илјади смртни случаи - скоро сите се должат на појава на заболувања на кардиоваскуларниот систем. Покрај тоа, околу 5.000 случаи на хоспитализација биле пронајдени поради значително нарушување во функционирањето на срцето или крвните садови.

Благодарение на добиените информации, беше изведена шема според која употребата на дури 400 грама од горенаведените состојки дневно го намалува ризикот од ненадејна смрт или појава на срцеви заболувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .