Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Долго детско спиење може да ве спаси од дијабетес

Група британски истражувачи ја идентификуваа односот помеѓу траењето на спиењето и веројатноста за развивање на таква болест како дијабетес кај пациенти помлади од 10 години.

Како што знаете, времетраењето на спиењето е засегнато од голем број различни фактори, вклучувајќи ја и половата и возрасната категорија на едно лице. Најпосакуваната стапка е од 6,5 до 7,5 часа, а едно од претходните откритија покажа дека луѓето кои поминуваат многу време во сон се повеќе подложни на здравствени проблеми и го скратуваат очекуваниот животен век.

Во новата научна работа, британските истражувачи се обиделе да ја дознаат односот помеѓу времетраењето на спиењето и појавата на тип 2 дијабетес. Слична научна истрага се базирала на експеримент кој докажал постоење на врска помеѓу спиењето и акумулацијата на масното ткиво.

Сега, научниците одлучија да студираат лабораториски податоци и физички показатели за повеќе од 4.5 илјади деца во возрасната група до 10 години, без оглед на етничката припадност. Се дозна дека децата кои спиеле повеќе од 10 часа на ден имале мала тежина и помалку масно ткиво. Покрај тоа, траењето на спиењето се покажало дека е директно спротивно на нивото на инсулин, отпорност на слична супстанција и шеќер во крвта.

Благодарение на добиените информации, можно е да се изведе најидеално времетраење на спиење за деца - 10 и пол часа, што го спречува телото да се здобие со дополнителна тежина и да ги одржува нивоата на инсулин нормално. Според истражувачите, ова може значително да го намали ризикот од развој на инсулин-независен дијабетес. Родителите треба само да го следат режимот на детски ден, особено оние кои се изложени на ризик од медицински причини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .