Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците успеаја да го победат клеточното стареење.

Знак за клеточно стареење, кој е директно поврзан со сличен процес во човечкото тело, се смета за болест како што е пулмоналната фиброза . Истражувачите од Германија дошле до овој заклучок. Покрај тоа, специјалистите успеаја да го спречат развојот на таков процес со помош на еден од најчестите лекови.

Идиопатската пневмосклероза е лезија на белите дробови, која е прогресивна и интерстицијална. Опасноста од таква болест е дека во повеќето случаи има лоша прогноза - просечната стапка на преживување е помала од пет години. Покрај тоа, третманот на патологијата е намален само на олеснување на симптомите. Бидејќи бројот на пациенти со слична дијагноза се зголемува во зависност од возрасната група, процесот на стареење на клетките го сметаат истражувачите како главен предиспонирачки фактор што доведува до формирање на таква болест.

Стареењето може негативно да влијае на белите дробови на неколку начини. Првиот - не дозволува целосно активирано закрепнување на алвеоларниот епител. Втората е ослободувањето на таквите клетки со голем број воспалителни процесни медијатори, што доведува до понатамошен развој на фиброза.

Наспроти позадината на фактот дека сличен механизам се одвива за време на формирањето на онкологијата, истражувачката група одлучи да го проучи ефектот на веќе постоечките лекови - санолит. Таквите лекови имаат способност селективно да ги елиминираат стареечките клетки.

За да се дознае успехот на потенцијалната терапија, модел на белодробни ткива погодени од слична патологија беше пресоздаден во лабораторијата. Со дејствувањето на нејзината сенолитичност, беше откриено дека бројот на клетки на фиброза се намалува и епителната состојба на клетките се стабилизира.

Сличен механизам на стареење пред овој пат не е целосно проучен, но благодарение на најновото откритие, научниците сакаат да ги подобрат средствата за терапија што го спречуваат стареењето на клетките, што ќе го забави стареењето на организмот како целина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .