Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ги нарекоа електронските цигари "бавни убијци"

Популарноста на вап или е-цигара (што во суштина е иста) расте брзо, особено кај младите луѓе. Постои мит дека е сосема безопасна алтернатива на традиционалните тутунски производи. Зошто овој мит го раскажуваат американски научници од Националната лабораторија Лоренс Беркли.

Пушењето речиси секој ден може да предизвика непоправлива штета на здравјето, како и причината за сите опасни токсини кои се содржани во течноста за производство на пареа. Треба да се напомене дека студиите биле спроведени за супстанција без никотин, но се подразбира дека во вториот случај штетата врз здравјето ќе биде многу поголема.

Научниците кои спровеле научни истражувања откриле дека главната штета на телото е предизвикана од супстанции како акролеин, карциноген формалдехид и диацетил. Во исто време, се забележува дека негативниот ефект на пареа се случува само кога едно лице активно користи електронска цигара и ја полни течноста со никотин.

Според проценките на лекарите, повеќе од 250 puffs дневно веќе ја надминуваат екстремно дозволената стапка. Системскиот ефект врз телото на електронска цигара, во такви количини, може да доведе не само до слабо здравје, туку и го зголемува ризикот од развој на рак.

Во исто време, научниците забележуваат дека ако ги споредите е-цигарите со традиционалното пушење на тутун, штетата од последното е многу поголема.

Во секој случај, не носи здравствени бенефиции како што се гадење и едноставни цигари со тутун. Меѓутоа, ако е невозможно целосно да се откаже од пушењето, тогаш умерената употреба на vape со не-никотинска течност ќе биде помала од две зла.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .