Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците создаваат тродимензионални протези и импланти

Употребата на 3D печатари револуционизира различни полиња на активност. Тие можат да се користат за печатење облека, чевли, музички инструменти, лекови, прехранбени производи, уметнички предмети, мебел, роботика, возила (од велосипеди и автомобили до авиони и вселенски бродови), како и садови, ткаенини и дури и органи. За медицината, ова е вистински чекор напред, бидејќи ќе ги спаси животите на милиони луѓе.

Неодамна, инженерите почнаа да користат 3D печатење за да добијат импланти и протези. Ова е можно благодарение на најновата технологија која ви овозможува да креирате живи клетки. Спроведување на експериментот, научниците покажаа како е можно да се создаде производ со помош на животните и човечките клетки. Ваквите можности придонесуваат за производство на комплексни и 'рскавични ткива. Овој процес е комплициран од фактот дека е многу проблематично да се регулира позицијата на клетките. За време на тридимензионалното печатење, клетките се движат во печатени структури. Постои можност дека нивната поддршка на рамката може да се распадне.

За да се реши овој проблем, научниците од Универзитетот Оксфорд спроведоа истражување и ја подобриле методологијата. Во процесот на тридимензионално печатење, клетките се ставаат во специјални капки со обвивка од липиден слој. Ова ви овозможува подоцна да ги соберете клетките во структури и да ги формирате во редоследот што е потребен. Резултатот е имплант или протеза која може целосно да го замени природното ткиво. После тоа, оштетениот дел од телото ќе се врати.

Во иднина, 3D печатењето ќе ви овозможи да купите евтина протеза, а производите ќе бидат достапни за многу луѓе. Покрај протезите на екстремитетите, ќе бидат достапни и забни челусти создадени од стереолитографски печатач.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .