Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нова руско вакцина против полио е подготвена за клиничко тестирање.

Според медиумите, во моментов научниците се подготвуваат за првото клиничко испитување на новата анти-полио вакцина. Таа беше развиена од страна на Институтот за вирусен енцефалитис Чумаков, и во моментов е важен стратегиски научен успех на нашата држава. Работата е во тоа што во последниве години има сериозен недостиг на инактивиран тип на антиполиолептици . Во исто време, дефицитот се забележува и на територијата на нашата држава и пошироко.

Според претставниците на Министерството за здравство, острата потреба за ваков вид лекови се појавила поради фактот што планот за целосна транзиција кон инактивираните лекови треба да се спроведе во 2019 година. Овој процес се одвива во рамките на заедничката стратегија усвоена од Светската здравствена организација. Целта на оваа стратегија е систематско и целосно искоренување на полиомиелитисот во сите негови форми и манифестации.

Во овој поглед, значително се намали понудата на лекови од оваа болест на територијата на нашата држава од странство. Експертите забележаа намалување на количините повеќе од тринаесет пати во само една минатата година. Сепак, според Министерството за здравство, оваа ситуација сè уште не бара увозна супституција во таква радикална форма како масовна вакцинација. Во моментов се преземаат сериозни мерки за пополнување на дефицитот. Повеќе од една милијарда рубли веќе се издвоени од специјализиран резервен фонд за ова. Според информациите на контролните тела, во првите шест месеци од тековната година, планот за општа вакцинација на населението со овие вакцини беше само половина завршена.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .