Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците научиле да ја уредуваат човечката ДНК

Група американски и јужнокорејски научници спроведоа истражување за хуманите ембриони, чија ДНК открила мутации на одредени болести. Материјалите на експериментите и резултатите од делото можат да се најдат во научната периодика "Природа".

За да можат да работат со човечка ДНК и да научат како да ги уредуваат, биле земени јајца од дванаесет здрави жени. Што се однесува до машкиот биоматеријал, спермата на човек кој имал одредена мутација е земен за оплодување и бил "отсечен" пред процесот, користејќи CRISPR-Cas9. Во лабораторијата, научниците успеале да го уредуваат генот, со што ја елиминирале мутацијата со болеста.

Во текот на експериментот беше забележано дека наместо избришаниот ген се користи здрав ген од материјал на деоксирибонуклеинска киселина. Ова овозможило да се утврди дека самите ембриони самите се уредуваат доколку имаат копија од здрав ген.

Таквите студии овозможуваат да се разбере како може да се уредуваат гените на луѓето, така што на фазата на оплодување може да се отстранат сите видови на мутации, така што нероденото дете е здраво и наследни болести не се пренесуваат од родителите. Во пракса, се покажа дека промената на ДНК користејќи CRISPR-Cas9 е многу потешка отколку што се очекуваше, но сега е вистинско достигнување за промена на гените.

Успехот на овој експеримент покажува дека по интервенцијата и уредувањето на ДНК, не настанале никакви негативни последици, немири и непредвидени промени. Ова дава сериозни причини да претпоставиме дека во иднина луѓето ќе можат независно да ги променат гените, така што потомството ќе стане поздраво и посилно од претходните генерации. Исто така, ова ќе овозможи да се надминат многу наследни болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .