Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Свинските органи ќе бидат масовно пресадени на луѓе.

Фактот дека многу органи на свињи се повеќе слични на човекот отколку органите на кое било друго животно (со исклучок на приматите), учиме во училиште. Сепак, можноста за трансплантација на органи директно од свињите на луѓето е нешто сосема ново. Сепак, се покажало дека не толку одамна такви операции не се само фантастична теорија, туку, сосема веројатно, нашата блиска иднина. И сега веќе постојат многу вистински докази.

Не толку одамна, експертите што работат во рамките на проектот за егенизис создадоа генетски модифицирани прасиња, кои теоретски би можеле да бидат идеални извори за човечки органи, а исто така успешно ќе ги клонираат овие животни. Важно достигнување на работата на овие научници е тоа што кај експерименталните животни не постои инфективен ген кој беше главна пречка за пресадување на органи од свињи на луѓето. Благодарение на иновативните технологии кои овозможуваат уредување на геномот на живо суштество, опасниот ген успешно се отстрани од сите клонирани свињи, со што ги прави (и, соодветно, нивните органи) сосема безбедни за човечкото тело. Сите ембриони на овие свињи во ембрионската фаза биле подложени на слична генетска модификација, и во моментот речиси возрасни свињи изгледаат апсолутно здрави.

Денес, ксенотрансплантацијата (трансплантација на органи меѓу претставници на различни видови) е една од најпопуларните области на научната дејност во областа на медицината. Животните се сметаат за релативно евтин и прифатлив извор на донаторски органи, кои во теорија значително ќе го намалат времето на чекање за сите оние што имаат потреба од илјадници редици низ целиот свет.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .